Blekinge båt

Blekinge: Livet på vattnet i Sveriges Trädgård

Blekinge är den minsta regionen på Sveriges fastland (bara 100 kilometer från öst till väst och 40 norr till söder) men erbjuder en överraskande mängd naturliga landskap och utomhusaktiviteter. Med över 100 naturreservat, täta bok-, tall- och ekskogar, klippiga skärgårdslandskap med en robust men spektakulär skönhet och nästan 1000 sjöar har Blekinge mer än förtjänat sitt rykte som “Sveriges trädgård”.

Blekinge kust

Regionens 80 kilometer kustlinje döljer små isolerade stränder och skärgårdens 800 öar, varav de flesta är obebodda, är ett hem för vilda djur, inklusive sälar och olika fågelarter. Med rofyllda slingrande vägar och porlande bäckar som sträcker sig genom regionen, ligger svenska små röda stugor som pryder landskapet. Blekinge är underbart och lugnt, och är kanske inte överraskande, en favorit för svenskar som vill ut på utflykt.

Blekinge hus

Vad kan man göra

Blekinge är en friluftsdröm: kajakpaddling, vandring, segling, cykling, camping och världsklassfiske som är tillgängligt för alla. Cykla mountainbike i Sveriges största bokskog med mängder av leder eller fiska lax i Mörrumsån som anses allmänt som en av världens bästa laxfiskeflottor. Spela golf på någon av områdets åtta fantastiska och varierade golfbanor som ligger inom 1 timmes radie, och har gett regionen smeknamnet “Sveriges Golfkust”.

Blekinge fisk

Kulturellt är Blekinge lika aktivt, som värd för många festivaler varje år. Regelbundna evenemang och utställningar som Sweden Rock, som hålls årligen strax utanför Sölvesborg och är en av Skandinaviens största rockmusikfestivaler. Sweden Rock samlar dussintals rock-, blues- och metal band (tidigare festivaler har inkluderat stora internationella namn som Aerosmith och Scorpions). Baltic Festival, som hålls på tredje veckan i juli i Karlshamn, omfattar alla slags musikaliska och kulturella händelser över fyra dagar och lockar upp till 250 000 besökare varje år. Dessutom finns det en mängd lokala festivaler och evenemang, teater och utställningar, och inte minst rikliga musikaliska erbjudanden, allt från jazz till folk till klassisk.

Blekinge hus

Värt att upptäcka

Livet i Blekinge är som väntat kopplat till havet. Karlskrona, den regionala huvudstaden, är utspridd över 30 öar. Staden är också hem för Sveriges sista återstående sjöbas och huvudkvarteret för Kustbevakningen. Likaså det fantastiska sjöfartsmuseet, som visar krigsskepp, ett skeppsbrott och en verklig undervattensbåtar från krigskriget.

Blekinge Karlskrona

Ronneby Brunn, en gammal spaanläggning med 300 års historia, var en gång Sveriges mest besökta kurort och har idag blivit ett enastående fritidscenter med vattenrutschbanor, pooler, grillbufféer, en japansk spa-trädgård och en uppvärmd inomhuspool. Den omgivande parken, Brunnsparken heter Sveriges vackraste, ett pris som det också har rankats för på europeisk nivå.

Blekinge Ronneby Brunn

Andra platser som är värda att besöka i Belkinge är Eriksberg, med ett rikt djurliv med hjort, bison och vildsvin. Men även Halen som är ett kanotruttsystem som sträcker sig över flera sjöar och Utklippan, ett par steniga öar med en charmig fyr och hamn med en växande befolkning av sälar.

Blekinge säl

En till plats med utmärkande egenskap i Blekinge landskap är Hanö, en liten ö med drygt 20 invånare och med fascinerande olikartade naturegenskaper, som inkluderar en hög stenig ås som är kronad av ännu en fyr och gräsbevuxna heder med vildhjort.

Blekinge Hanö

Mat och Dryck

Blekinges smaker, så som många aspekter av livet i regionen, har anknytning till havet. Lokala specialiteter inkluderar fisksoppa, stekt sill, lax och ål, men också vilt och lokalt producerade ostar är starka. Matakademin arbetar outtröttligt för att bevara Blekinges kulinariska traditioner, och är en besökares bästa satsning på att hitta autentiska specialiteter. Orranäs Gårdsmejeri håller osttillverkningspraxis levande i Blekinge.

Blekinge mat

På samma sätt blomstrar Blekinges hantverk med öl- och ciderbryggerier samt vingårdar. Det växer ständigt fram nya microbryggerier, men Carlskona Bryggeri har bevarat ett traditionellt hantverksarv med recept från 1800-talet, och Bryggeri Skeppsgossen som har utvecklat ett imponerande sortiment med 16 olika bryggvarianter.

Blekinge öl

Blekinges invånare har blivit vana vid de finaste i livet, och allt fler besökare upptäcker regionens oemotståndliga dragningskraft och oanade möjligheter.