Blekinge cover

Blekinges alla färger

Blekinge bjuder på en naturlig skönhet; med vilda skogar, blomstrande fält och frodiga ekar. Dess lövträdskust och skärgård är enastående i hela Sverige. Blekinge är den perfekta platsen att njuta av ö-hoppning, sola på skärgårdsklippor, sandstränder, sjöar, vildmark, djupa skogar och gröna ängar. Om inte det räcker ska du också veta att solen lyser lite mer i Blekinge än någon annan del av Sverige, vilket gör att du har mer tid att njuta av dess skönheter.

Blekinge cover

När våren kommer visar regionen den perfekta sammanslutningen av skog och hav där nyanser av blått, grönt och brunt berikas av solljuset. Dagsljuset är en del av denna förening; havet är den enorma spegeln som reflekterar solljuset, fördelar det och sprider genom träden med en sådan kraft att alla skuggor försvinner och ger en hisnande färgkaskad. Det bringar ljus till varje del av de mosstäckta stenarna och tätaste skogarna.

Blekinge pier

Lövskogskusten är något unikt att skåda, fullt av blomstrande liv som ger glädje till både kropp och själ. Ta tillfället i akt att fridfullt glida över det stilla vattnet, fiska från din egen brygga, delta i spännande jaktäventyr eller upplev den vackra landsbygden på cykel- eller vandringsleder. Upplevelseparken Barnens Gård är ett paradis för lekfulla barn. Det är ett roligt dagsäventyr för hela familjen. Missa inte vattenparken med tempererade pooler och avkopplande öar. Njut av att bada i den vilda floden, strömkanalen eller kasta dig ut i lianer och på rutschbanor med utsikt över den vackert färgade naturen. Är du konstintresserad ska du besöka Susanne Demånes utställningar för att lära dig mer om färger och skapandet av hennes vackra konstverk.

Blekinge rocks

Lev i det fria

I Blekinge handlar sommaren om äventyr. Om du vill ro över en glittrande sjö, uppleva doften av skog eller sova under stjärnorna kan du ta del av regionens naturliga element. Annars är camping det bästa alternativet om du vill omsluta dig av lugn och ro i regionens natur tillsammans med familjen. Tredenborgs Camping är en lugn och trevlig familjecamping som ligger på en unik plats vid strandlinjen mellan Blekinges björkskog och havet, bara 3 km från Sölvesborgs centrum. Havs- och vattenmyndigheten har gett platsen betyget “högsta kvalité” och campingen erbjuder en långgrund, barnvänlig strand samt en trevlig lekplats som visar en pittoresk liten stad med ett brett urval av affärer, konserter och kulturella aktiviteter för besökare av alla åldrar och intressen.

Blekinge lake

Sturkö är en pärla i Karlskronas skärgård, en naturskön ö som rymmer Sturkö Camping, en familjecamping där du kan njuta av Blekinges vatten och vackra natur. Ta en båttur i skärgården och hitta din alldeles egna klippa, på någon av öarna, att bada och sola från. Om du vill uppleva den svenska sommaren på riktigt ska du inte missa Hälleviks Havsbad, ett paradis för hela familjens sommarsemester där du kan ta del av vackra dagar på stranden och mysiga utflykter på eftermiddagen. En annan fantastiskt bra placerad camping vid Blekinges största sjö Halen är Halens Camping. Där erbjuds ett flertal aktiviteter så som cykling, uthyrning av båtar och kanoter, löpar- och vandringsspår och ett vackert landskap som välkomnar härliga utflykter.

Blekinge cabin

Utforska öar

Möjligheterna i Blekinge är oändliga! Ett annat äventyr som du inte ska missa är staden Karlskrona och dess skärgård. Karlskrona är byggt på 33 öar och det perfekta stället att koppla av och ladda upp batterierna på innan du går ombord på den nya hop-on-hop off båten som trafikerar innerstadens öar med sina charmiga omgivningar och ljusa färger. Hasslö är också känd som “Lilla Hawaii” tack vare sitt soliga väder, vita stränder och blåa vatten. Bara en timme från Karlskrona finns Sveriges sydostligaste ögrupp Utklippan. Den består av två lågt liggande skär – Norraskär och Södraskär. Mellan de två skären finns ett högt torn där du kan njuta av en fantastisk utsikt över det omgivande landskapets färger. I väst ligger den mindre ön Tjurkö, som också är tillgänglig med bil. Där erbjuds bland annat en historisk promenad längsmed stenkajen. Senoren erbjuder tillsammans med Hasslö, Utklippan och Tjurkö härliga badplatser med sandstrand och brygga (perfekt för picknick) och en vacker skyddad kust runt ön, perfekt för paddling.

Blekinge fishing

Dags att äta!

I likhet med landskapet ger Blekinges mat färg till bordet. Även om det inte är ett stort län i Sverige, kan det erbjuda ett brett utbud av lokala produkter. De olika grönsakerna, rotfrukterna, fisken, havskräftorna, getmjölksprodukter och köttprodukter (som inkluderar hjort och struts) tillagas alltid efter färskhet, säsong och tradition.

Blekinge food

Mandeltårtan kan du njuta av lugnet bredvid den porlande blå ån medan du äter nybakat bröd, bakverk eller kakor. På fastlandet ligger också Villa Vassen, den äldsta restaurangen i Blekinge, som erbjuder genuin mat lagade från lokalt producerade ingredienser. Njut av din mat medan du övernattar i din stuga i närheten eller ankrar din båt i en av gästhamnarna. Avsluta din måltid genom att sippa på ett glas vin framför en fantastisk lila solnedgång för att se vad Blekinges magiska färger verkligen handlar om!

Blekinge night