Västerås cover

Västerås: den lila staden

Västerås är en av Sveriges och norra Europas äldsta städer, som har blivit befolkade sedan den nordiska vikingtiden. Även om det idag är övervägande känt som en industristad, döljer den sin rimliga andel av överraskningar. Den blev kallad Årets Purple Flag Stad 2017, en stad som kännetecknas som välkomnande, ren, säker, attraktiv och livlig på kvällarna in i natten.

Västerås night

Spännande aktiviteter och naturupplevelser
Det finns många skäl att besöka Västerås, inte minst dess vackra natur. Med sitt strategiska läge vid sjön Mälaren, den tredje största sötvattensjön i hela Sverige, har Västerås så mycket att erbjuda vattenälskare. Att besöka en 120 kilometer sjö kan låta lite överväldigande, men staden erbjuder avkopplande båtturer över skärgården där du kan njuta av en mängd olika vattensporter eller bara koppla av medan du går på de vita sandstränderna eller de många parkerna och trädgårdarna. En av dessa är Djakneberget, en härlig park där du kan beundra nästan 500 stenar med inskriptioner, tankar eller namn på ärade människor.

Västerås house

Västerås skärgård svävar positivt på öarna för att upptäcka och utforska. Östra Holmen är ett badparadis som erbjuder vänliga stränder, solskyddade bergarter och underbara vandringsleder och dykningstorn. Strax utanför centrala Västerås är Björnö, hit lockas många besökare som kommer att njuta av löpbanor, stränder, bryggor, slädehöjder, skidspår, högvärdiga äventyrsbana och camping. Synen av hjortar, rodehjortar, badgers, rävar och harar är inte alls ovanligt här.

Västerås night

Fantastisk arkitektur och underhållning
Västerås har också mycket att erbjuda kultur och konstälskare. Med massor av biografer, teatrar och fantastiska aktiviteter är det omöjligt att bli uttråkad. Västerås katedral, som går tillbaka till 1200-talet, är väl värt ett besök, och om du vill uppleva spännande utställningar och delta i intressanta föreläsningar, är Karlsgatan 2 konstmuseum ett måste. Ligger bara ett stenkast från stadens centrum är det fördjupade Västerås slott där den berömda kungen Erik XIV var inlåst i över ett år. Men det är inte det enda slottet i staden: Engsö slott är också känt över hela världen för sina spöken och den tunna femfot långa “Engsökedjan” -kedjan inbäddad i väggarna. Västerås är också något för äventyrsälskare: Prison Island är det perfekta äventyret för människor i alla åldrar, ett fängelseventyr och laserspelutmaning som får dig att känna att du är på den kända TV-showen Fångarna på fortet.

Västerås park

Kulturell Västerås: Den internationella gatumarknaden
När det är dags att fylla på din energiförsörjning i Västerås är det lätt att hitta en restaurang som passar just dig. Du kommer med säkerhet hitta något för alla smaker, med varierat urval av rätter och omgivningar, så att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen.

Västerås food

En utställning i stadens kulinariska scen erbjuder restaurangen på Djäkneberget panoramautsikt över stadens centrum och fokuserar på bra mat och service i en underbar miljö genom att erbjuda läckra traditionella svenska luncher och middagar mitt i en lugn oas.

Västerås tillgodoser alla intressen och både lokalbefolkningen och turisterna deltar kontinuerligt i fantastiska aktiviteter (både nationella och internationella). En sådan händelse är den internationella gatumarknaden som äger rum 16-19 maj på Stora Torget, som sammanför lokalbefolkningen, turister och boende i närliggande städer och regioner. Det är en prisbelönt händelse från Groupe Geraud som presenterar utställare från över 16 olika länder, som säljer mat, dryck och hantverk och erbjuder chansen att uppleva fyra dagar av nya och unika smaker. Exempel: Australian Kangaroo Burger, autentisk spansk paella, franska ostar och mycket mer.

Västerås: staden som älskar kvinnor
Vid en viss tidpunkt på den internationella gatumarknaden kommer du att märka att Västerås blir till en shoppingö: för fjärde året i rad blir Västerås varje kvinnas shoppingdröm som går i uppfyllelse: den otroliga ”tjejkvällen i Västerås”.

Västerås night

Det är en kväll som skapar en vacker atmosfär i Västerås där både tjejer och pojkar i alla åldrar kan tillgodose sina shoppingbehov och dra nytta av rabatter och praktiska priser bland ett stort antal högkvalitativa produkter, från kosmetika till kläder till möbler med mera. Om du är trött på att promenera från plats till plats, kan du stoppa och beundra en av de attraktiva aktiviteterna som pågår hela natten vilka är: Hair Show och Make-up-tävlingen. Hitta din inspiration bland färgerna och smakerna av den här livliga staden.