Blekinge: Friluftsliv i Sveriges underbara vatten

Blekinges skärgård erbjuder en hel värld av äventyr med en yta på 3000 km2. Från fridfulla porlande bäckar, till sjöar i alla storlekar och den mer kraftfulla Östersjön. Blekinge är landskapet med vatten i alla dess former. Med över 800 gröna öar att utforska, lugna sjöar och åar fulla av fiskar så är Blekinges underbara vatten alltid närvarande och aldrig mer än en kort biltur bort. Möjligheterna att njuta av semestern är oändliga i Blekinge; från paketresor med fiske i världsklass till avkopplande båtturer, fascinerande golfbanor och spännande äventyr på de pittoreska öarna. Det finns något för alla som vill utforska de gömda pärlorna både under och över ytan i Blekinge.

Blekinge: ”Trappan med tre steg”

Med sin yta på 3000 kmär Blekinge det minsta länet i Sverige, men det hindrar inte att skärgården kallas ”Sveriges trädgård”. Detta är inte bara en konsekvens av Blekinges geografiska placering i södra delen av landet, utan också genom sitt mångfasetterade naturlandskap; i den världsberömda novellen ”Nils Holgerssons underbara resa”, där Selma Lagerlöf beskriver Blekinge som ”trappan med tre steg”, den hänförande kustlinjen med sina unika färger, sandstränderna med sina djupa korallrev, sina bördiga jordbruksmarker berikade med sjöar och det pampiga höglandet som erbjuder vacker utsikt över hela skärgården.

Med fler än 1000 sjöar och mer än 80 km kustlinje, erbjuder Blekinges biosfär ett landskap av granitsten längs kustlinjen och den medföljande skärgården som innehåller ett stort antal öar, kobbar och många flera gömda hemligheter att upptäcka, inkluderat paradisliknande öar, underbara vatten och fridfulla miljöer där man kan tillbringa en avkopplande stund som sällan skådats. Oavsett lugnt, vilt, friskt eller tempererat så är vattnet vitalt för norra Europas största skärgård, där vattnet aldrig är längre bort än en biltur.

Eftersom Blekinges skärgård är perfekt för att upptäckas från båt eller kajak, så är aktiviteter här ofta kopplat till vattenaktiviteter. Med vågorna som slår mot stränderna och den varma solen som skiner mot de ljusa klipporna, så kommer du att erbjudas både lugna och spännande äventyr. För att njuta av de största möjliga upplevelserna i den sydligaste vildmarken och beundra den hänförande skönheten av de närbelägna öarna, så är kanotturer, SUP-turer, kite-surfing och havskajakturer bäst när du besöker Blekinge; Hos Blekinge Air Kayaks i Ronneby kan du själv välja om du vill paddla i lugna skogssjöar eller få en mer äventyrlig upplevelse och hyra en singel- eller dubbelkajak (med flytvästar) och utforska naturen i skärgården till överkomliga priser. Möjligheterna i Blekinge är oändliga! Ett annat äventyr som du inte får missa är turen till den inre skärgården där du hittar staden Karlskrona, som tillgodoser dig med det mer rena skärgårdslivet, där dina sinnen fylls med lugnet av naturen.

Om du är en paddlingsfantast får du inte missa Karlskrona Kajak där du förses med förstklassiga kajakkurser för att din paddling skall bli både säker och mer upplevelserik; boka en guidad tur i några av Blekinges sjöar, åar och hav för att utforska landskapet. Hitta dina pärlor och upplev världsstaden Karlskrona från vattnet. Om du är nyfiken på att utforska undervattenslivet, så skall du ta möjligheten till att prova en av snorklingslederna i Kollevik där du får uppleva alla gömda hemligheter under ytan; Den första svenska leden går genom varierande marina landskap med havsdyner av sand och sten.

Blekinge: Golfarens Paradis

Rankad som nummer 3 i Europa förser Blekinge dig med åtta olika utmanande och vackra golfbanor, alla med unik karaktär. Alla banorna kan ge en rejäl utmaning både för professionella och amatörer, allt beroende på hur du väljer att spela banorna. Samtliga banor är belägna mycket nära varandra (det tar bara 30 minuter att ta sig från väst till öst) så att du kan starta veckans spel på en kustbana innan du spelar en skogs- och parkbana inbäddad i barr- och lövskog. Sveriges golfkust är paradiset för den som vill få ut så mycket som möjligt av Blekinges landsbygd med sin vilda skog och närhet till vatten. Karlskrona Golfklubb är den tredje äldsta golfklubben och är belägen i ett hänförande vackert naturreservat i Almö.  Den underbart välbehållna golfbanan med flera fina stränder har sitt fokus på kvalitet och erbjuder faciliteter som restaurang, golfshop, ny välutrustad golfsimulator och flera övningsområden. Karlshamns Golfklubb har en 36 håls bana i både skogslandskap och parkmiljö och är den enda golfbanan med 36 hål i Blekinge. Banan följer Mörrumsån och går genom både barr- och lövskog, där varje hål är omgett av vackra naturlandskap. Belönad med utmärkelsen Sveriges bästa golfbana 2014 och Årets bästa golfklubb 2018, har Sölvesborgs Golfklubb en unik position bland kustbanorna och erbjuder den bästa upplevelsen av Blekinge; banan är inbäddad med träd längs fairway och från flera hål har du en fantastisk havsutsikt.

Blekinge: Havets pärla i södra Sverige

Behöver du lugna nerverna efter en lång kall vinter? Besök då Blekinge! Längs Blekinges kust följer en fantastisk skärgård fylld med vackra stränder. Perfekt för att samla kraft och energi. Här finner ni allt ifrån skärgårdsbåtar till perfekta badställen. I Blekinge finns en strand för varje dag i veckan och mycket mer. Allt ifrån stenstränder till långa vita sandstränder eller ta ett bad i sjön mellan vassen. Vissa badstränder är lugna och undangömda, och vid vissa stränder går det att hitta allt från kiosker till restauranger och lekplatser till barnen. Blekinges breda utbud av badstränder lockar många resenärer varje år. Långasjön är den perfekta stranden för familjen. Det finns flera små fina sandstränder längs sjön, med friskt, rent och varmt vatten. Stränderna underhålls varje dag vilket bidrar till en fräsch strand som du kan besöka dagligen för exempelvis en avkopplande promenad. Besök Froarps badplats för ta del av en fantastisk utsikt av den 3.5 kilometers långa sjön. Stumholmens Badplats ligger endast tio minuter från centrala Karlskrona. Badplatsen har en stor härlig gräsmatta med utsikt över den inre skärgården och förbipasserande skärgårdsbåtar. Åk hit för att sola och bada, ha picknick eller bara koppla av. Denna plats är utan tvekan en väldigt mysig badplats med bra sittplats och små fina sandstränder.

Hälleviks Strand är en härlig sandstrand med en vacker pittoresk liten fiskeby vid namn Hällevik. Det är en lång sandstrand med 300 meter av vit fin sand. Det finns även en lekplats till barnen, en volleybollplan och en kiosk. Enbart ett par hundra meter bort finns en välbesökt marina med café och fiskrestaurang. Njut här en stund innan ni återvänder till det avslappnande strandlivet. Hörviks Strand är en liten sandstrand ungefär 14 kilometer öster om Sölvesborg. Den fina vita sandstranden får dig att slappna av som att du vore på Bahamas. Detta är dock bättre beläget då stranden inte är överbesökt av turister. Hanö är ett väldigt populärt resmål för utflykter. Det är enkelt att ta sig dit med färja som avgår från fiskehamnen i Nogersund. På den östra sidan hittar du sagolika ständer med stora klippor, djupa passager och grottor. På den norra sidan kan du istället beundra ett unikt rev med miljontals stenar som formats av havets rörelser. Vid ett besök på Hanö får ni inte heller missa de kända fyrarna med en fantastisk utsikt över Östersjön. Saxemara ligger cirka 7 kilometer sydväst om Ronneby. Det är en 30 meter lång sandstrand med charmig sluttning och badplatser som passar alla åldrar. Det finns fina ytor för bollsport och lek, och du kan enkelt hitta en plats i skuggan om det behövs. Det finns bekvämligheter som brygga ut i vattnet, toaletter och givetvis en kiosk att köpa glass i.

Fiske för alla smaker

Med en fantastisk kustlinje av underbara vatten, så är möjligheterna att utöva fiske i Blekinge oändliga. Skärgården skapar många naturliga fiskeplatser i unika miljöer med brett utbud av vattendrag som passar de flesta preferenser. Med ett laxfiske i världsklass, lugna sjöar och åar erbjuds varierande fiske. Det klara och rena vattnet i den 180 kilometer långa Mörrumsån klassas som en av världens bästa och mest välkända vatten för just laxfiske. Det spelar ingen roll om du är en erfaren fiskare eller nybörjare, möjligheterna att få uppleva de bästa fiskeäventyren är oräkneliga. Även om laxfiskets högsäsong löper under perioden mars till september, så är området värt ett besök året om, speciellt för att att njuta av den 30 kilometer långa vandringsleden längs ån, känd som laxleden.

På den underbara ön Senoren i Karlskronas skärgård, hittar du fiskelägret PakeStrike Sweden som väntar på att du skall ansluta till fiskeäventyret. Här finns Europas bästa gäddfiske. Du erbjuds ett brett utbud av fiskepaket med guidade fisketurer och kurser, som gör det möjligt att fånga de största fiskarna som du någonsin sett. En annan plats för fiskeexperter eller nybörjare är Långasjön där du kommer att förses med moderna fiskespön och fiskeutrustning för att komma igång med fisket. Dragsö Sportfiske är ett annat fiskeläger lokaliserat i Karlskrona med specialisering på gäddfiske; här kan du välja bland flera fiskepaket och välja att hyra en båt eller kajak, kom ihåg att varje fiskepaket med boende inkluderar fiskestuga och båt för upp till 3 personer.

Upptäck landskapet ovanför vattenytan

Blekinge erbjuder en mängd spännande destinationer på ett hanterbart avstånd, så detta kan anses som Meckat för alla äventyrslystna med njutning för kropp och själ. Ett spännande äventyr som behöver upplevas är mitten av skärgården där du hittar Karlskrona som stad som erbjuder molnfria blå dagar med vind, vatten, saltstänkta klippor och underbara vikar för bad. Baserat på 33 öar så är detta den perfekta platsen att välja om du vill njuta och ladda dina batterier. Här kan du ta båtturer mellan alla spännande öar som erbjuder dig en oförglömlig upplevelse. Förutom att Karlskrona som besöksmål finns med på UNESCO:s världsarvslista, så är staden även en badort, men även Blekinges turistattraktion och den besökspunkt där avgångarna för alla båtturer till Sveriges sydligaste skärgård äger rum.

Med 30 000 besökare per år är Hanö en mycket populär destination på kort avstånd med färja från fiskebyn Nogersund. På östra sidan kan du hitta vackra stränder med gigantiska klippor, grottor och djupa passager, medan du på norra sidan kan beundra ett klipprev som består av miljontals ovala stenar som ständigt rör sig och ändrar form beroende på vind och väder som kommer in från havet. Andra upplevelser värda att besöka är det berömda fyrhuset med imponerande utsikt ut över havet.

Beläget endast en timme från Karlskrona ligger Sveriges sydligaste ö-grupp, Utklippan, som väntar ett besök från dig! Ö-gruppen består av två lågt liggande skär – Norraskär och Södraskär, där det mellan skären finns ett högt torn att klättra upp på och skåda en fantastisk vy med miljontals färger i det omgivande landskapet. Ta chansen att besöka pärlan och förstärk upplevelsen genom att skåda en värld av sälar! Simma bland dessa underbara varelser och lär dig mer om deras livsstil under vattnet. I väster ligger den lilla ön Tjurkö, som erbjuder en historisk vandring på kajleden i sten, men också vandring i den vackra naturen med mörka klippor och det kristallklara vattnet helt intill. Men om du vill utforska det äkta sommarlivet i Blekinge, så skall du uppleva det idylliska Hälleviks Havsbad, ett sommarparadis för hela familjen. Res dit och njut av bad och rekreation dagarna långa, men glöm inte att utforska alla hundratals möjligheter till sportaktiviteter som anordnas.

Njut av Blekinges kultur och pulserande aktiviteter

Sweden Rock Festival, som har pågått sedan 1992, erbjuder den bästa möjliga mixen av klassisk rock, hårdrock, metal, blues och andra genrer. Genom åren så har festivalen attraherat stora legendariska artister som Alice Cooper, Kiss och Motörhead och under detta året så kan festivalen presentera artister som Iron Maiden, Ozzy Osbourne och Judast Priest. Festivalupplevelsen maximeras än mer tack vare det unika läget nära havet, med mysig atmosfär som sammanlänkar människor, så missa inte det den 9 juni. En annan unik festival i mitten av Karlskronas skärgård är Hasslö Festival som har attraherat tusentals besökare från hela Sverige i 18 år nu. Publiken älskar musiken och gemenskapen tillsammans och njuter av festivalupplevelsen i en unik miljö berikad med en perfekt mix av pulserande musik och äldre legendarisk rock. I år firar festivalen 19 år så förbered er på att festivalen blir både större, starkare och bättre än tidigare år. Karlshamn som stad är värd för Karlshamn Baltic Festival, även känd som Östersjöfestivalen som äger rum den 18–21 juli. Detta året kan festivalen stolt presentera Anastacia som en legendarisk artist. Eftersom detta är en av de största festivalerna som har fri entré, så förbered er på att det är många besökare, upp till 250 000 besökare som kommer för att njuta av liveband, events som inkluderar den populära sångtävlingen, karnevalparad och äventyr för barn som Bamse sång- och dansföreställning. Festivalen har alltid ett stort festivalområde med karuseller, mattält, musikunderhållning, utställningar och populära uppvisningar av bilar. Besökare som kommer alla fyra dagarna kommer att få en upplevelse med både nationella och internationella inslag i en mysig atmosfär.