Blekinge cover

Upplev magiska ögonblick på Sveriges vackraste kust

Du behöver inte besöka medelhavet för att uppleva vattensporter och njuta av privata stränder.

Blekinge, Sveriges minsta fastlandsregion, har 80 kilometer kust som döljer alla möjliga underverk, från små isolerade stränder till skärgårdens otaliga öar, varav många förblir obebodda. Med nästan 1000 underbara sjöar och mängder av porlande bäckar som rinner genom regionen, är Blekinge en lugn och förvånansvärt vacker plats att besöka. Regionens underbara vatten har länge varit en favorit för både svenska och utlänska turister att besöka.

Blekinge lake

Livet i Blekinge är inte helt förvånadsvärt kopplat till vattnet. Karlskrona, den regionala huvudstaden, sprider sig över 30 öar. Det är också ett hem för Sveriges sista återstående sjöbas och huvudkvarteret för Kustbevakningen, liksom det fantastiska Marinmuseet, som visar krigsskepp, ett skeppsbrott och en verklig U-båt från ”Kalla kriget”.

Blekinge lake

Ronneby Brunn, en gammal spaanläggning med 300 års historia, var en gång Sveriges mest besökta kurort och har idag blivit ett enastående fritidscenter med vattenrutschbanor, pooler, grillbufféer, en japansk spa-trädgård och en uppvärmd inomhuspool. Den omgivande parken, Brunnsparken heter Sveriges vackraste, ett pris som det också har rankats för på europeisk nivå.

Blekinge sail

Ännu viktigare, Blekinge är också en dröm för alla naturälskare: kajakpaddling, vandring, segling, cykling, camping och världsklassfiske är alla aktiviteter inom räckhåll, och regionens naturliga prakt ger en fantastisk bakgrund till dem alla. Låt oss ta en titt på några av våra favorit sätt att upptäcka Blekinges vattniga landskap.

Avkopplande på stranden

Som en region har Blekinge mer soltimmar per år än någon annan del av fastlandet, och är därmed ett av landets mest fantastiska platser för ett sommardopp i Östersjön – därmed smeknamnet “Blekinge Riviera”. Vackra stränder finns i hela länet, från mjuka sandstränder till vackra steniga kustar, och det är inte ovanligt att få dem för sig själv.

Blekinge beach

Några av Blekinges bästa stränder och badplatser finns på: Sandviken och Hallarum, båda familjevänliga vita sandstränder; Vägga och Kollevik, som skryter med både strand och klippor; Saltö, en gång utsedd Sveriges näst bästa strand; Piren, som består av två stränder i den charmiga byn Kristianopel; och Halen, ett populärt badområde i ett omfattande sjökomplex.

Blekinge pier

Om du vill ha lite mer äventyr och en mer intim upplevelse med vattnet, besök Sveriges första snorklingsled i Kollevik, utanför Karlshamn, för att lära dig mer om flora och fauna som finns längs Blekinge-kusten. Eller gå ett steg längre och lär dig att dyka i Karlskrona. ”Unique Dive & Travel” erbjuder kurser på alla nivåer, både i havet, där dykare kan upptäcka flera skeppsvrak och i regionens många sjöar.

Landstigning på någon av alla öar

Äventyret börjar runt hörnet för att upptäcka några av regionens fantastiska och lockande öar, alla med sina egna unika egenskaper. Tjärö som exempel, är en 12 meter hög klippa vid Korpaberget för äventyrliga simmare, medan de som söker en mer avslappnad semester kan hyra sin egen flytande bastu för den ultimata avkopplingen.

Blekinge boats

Lilla Hanö har bara ungefär 20 boenden, men fascinerande naturliga egenskaper, inklusive en hög stenig ås kronad av en fyr och gräsbevuxna heder med vildhjort, medan långt i öster ligger Utklippan, ett par steniga öar med en charmig fyr och hamn, hem till en växande kull av sälar.

Blekinge lighthouse

Det finns gott om båtturer runt skärgården. Flera båtturer utforskar Karlskronas stad, medan andra går ut så långt som till det fascinerande tornet Godnatt, en gammal och ensam befästning som ser ut som om den svävar i mitten av havet.

Blekinge island

Paddling och kajakpaddling

Paddling och kajakpaddling är några av de mest populära aktiviteterna i Blekinge. Regionens många sjöar och strömmar, liksom den imponerande Östersjön i sig själv blir ett äventyr, så perfekt för utforskning, avkoppling och gemenskap med naturen. Kajakpaddling är billigt, oerhört roligt och kan avnjutas exakt var som helst i länet.

Blekinge canoe

Halen naturreservat är ett mycket populärt kanotsystem som sträcker sig över flera sjöar, bland annat Halen, och utgör Sveriges största. Kanot och kajakuthyrning finns längs Blekinge-kusten, och även i den regionala huvudstaden själv. Karlskrona Kajak – med sitt inbjudande motto “Alla kan paddla” – erbjuder guidade turer till Världsarvsstaden som det var tänkt att utforska: från vattnet.

Med ett fiskespö i handen

Vada knädjupt i en av världens bästa laxfiskeplatser på Mörrumsån, eller ta en båt ut till mitten av ett av länets hundratals sjöar eller fiska från din favorit pir på eftermiddagen. Fiske är allestädes närvarande i Blekinge, en region med världsberömda platser för fiske och ett flertal olika fiskemiljöer att beundra och olika arter att fånga.

Blekinge fishing

Fråga någon fiskare om Mörrumsån och de kommer med säkerhet att bli exalterade och fyllda av spänning. Som en av världens bästa platser för laxfiske har både yrkesverksamma och nybörjare vallfärdat till Mörrumsån sedan så långt tillbaka som 1200-talet för att njuta av både fiske i världsklass och områdets absoluta lugn, som omges av vackra ek- och bokskogar. Laxsäsongen går från slutet av mars till september, men området är värt ett besök när som helst, inte minst för att njuta av den 30 kilometer långa vandringsleden som går längs Mörrumsån.

Blekinge fishing

Men det finns många fler platser att fiska på i Blekinge än bara i Mörrumsån. Området runt Karlshamn erbjuder ett brett utbud av fiskemöjligheter som passar alla, från absoluta nybörjare till erfarna proffs. Karlshamn-området är allmänt känt för att vara ett fiskeparadis, med en mängd olika arter, från lax och gädda till regnbåge och havsöring samt ål, abborre och sik, och det har varit platsen för många rekordfångster i det förflutna.

Barnen i fokus

Barn i alla åldrar kan hitta spänning och äventyr i Blekinge. Barnens Gård, i Karlskrona, är ett härligt zoo med getter, grisar och kaniner, bland många andra arter, och det är också hem för Vattenlandet, en fantastisk vattenpark med uppvärmda pooler, en 120 meter lång vattenrutschbana, en oemotståndlig uppblåsbar ö att hoppa i, och en vatten fors där du kan flyta runt och låt strömmen svepa med dig.

Blekinge children

Kreapark, i Karlshamn, är ett fascinerande vetenskaps- och utbildningscenter med en hel värld värt att undersöka. Ligger på en liten halvö och en närliggande ö, har en hel del spel, fontäner och en underbar hinderbana för barnen att utmana sina gränser medan de har roligt.

Blekinge swimming

Det är tydligt och klart att det finns gott om aktiviteter för att hålla dig upptagen med vid ett besök till Blekinge, men det är svårt att uttrycka den största glädjen i att besöka denna vackra region. Det är en känsla, mer än en händelse, en känsla av absolut lugn och ro, i linje med regionens fantastiska natur. I Blekinge är luften fräsch, skogarna frodiga och vattnet kallt och klart. Lyssna på den lilla klappningen  av baltiska vågor, eller det porlande ljudet av bäcken, och låt Blekinges underbara vatten lugna din själ.

Fira jul i Blekinge

Höstsäsongen går snabbt mot sitt slut och Blekinge förbereder en kalender fylld med julaktiviteter. Julmarknaderna fyller gatorna och torget i städerna, med mysiga dekorationer och varmt juleljus, och alla dess slag av julkonserter och utställningar kommer att äga rum under veckorna fram till juldagen. Välj Blekinge som ditt resemål inför jul och njut av allt som Blekinge har att erbjuda: ta en julshow på en av städernas teatrar, Ronneby Brunn eller på Karlskrona Arena, boka ett traditionellt julbord, upplev en av regionens unika julfiranden, som en julparad eller julsafari, eller promenera längs de små mysiga julboderna på de otaliga julmarknaderna som finns i hela regionen för att hitta unika små julgåvor som skapar rätt julstämning. Läs mer om att fira jul i Blekinge.

Blekinge Christmas